
O vinařství
Vína jsou vyráběná výhradně z hroznů révy vinné z vlastních selektovaných vinic, které se nacházejí v katastru největší vinařské obce, Znojemské vinařské podoblasti Vrbovec a Chvalovice v registrovaných viničních tratí Nad Sklepy a Dívčí hora.
Tyto viniční tratě se nacházejí v nadmořské výšce 220 - 225 metrů s hlinitou půdou na vápenité spraši štěrkopískové terasy Karpatské prohlubně. Ve vinicích je aplikován Goyotův řez na vysoké vedení s redukovanou násadou.
Společnost má vlastní sklepní hospodářství, kde ověřuje výsledky šlechtitelské činnosti a produkuje v něm vysoce jakostní odrůdová vína, která byla mnohokrát oceněna na mezinárodních výstavách a soutěžích. Vína zrají v hlubokém pískovcovém sklepě při teplotě 8 - 10 stupňů Celsia.
Proč Ampelos?
Ampelos - jinoch ze starořecké mytologie, s jehož jménem je spojen název vinného keře - ampelos. Odtud původ názvu Ampelografie, což je nauka o odrůdách révy vinné. Podle legendy byl Ampelos největším oblíbencem samotného Dionýsa v jeho družině rozpustile se bavících jinochů. Při jedné společné zábavě vylezl Ampelos na strom a při trhání hroznů visících z révových lián spadl a zabil se.
Druhá varianta legendy je, že Ampelos byl zabit bleskem. Která z legend je ta pravá, nevíme. Pravdou však je, že Dionýsos byl smrtí svého nejoblíbenějšího druha tak bezmezně nešťastný a naříkal tak silně, až se nad jeho neštěstím smilovali olympští bohové a umístili duši Ampelose na nebe mezi hvězdy. Nově vzniklá hvězda dostala název Vindemiatrix - Vinohradnice a je ji možno najít v souhvězdí Panny.
Olympští bohové, aby Dionýsovi zachovali Ampelose stále mladého a přítomného, proměnili ho ve vinný keř. Tím, že je každoročně keř révy zmlazován řezem, je stále mladý. V poémě "Dionisiaka" od starořeckého básníka Nonna jsou popisovány příhody Dionýsa a jeho družiny. V této poémě je taktéž zmínka o přeměně Ampelose ve vinný keř. V Itálii bylo nalezeno sousoší Dionýsa a Ampelose, kde se Ampelos proměňuje ve vinný keř. Sousoší je možno zhlédnout v britském muzeu v Londýně.
